Cibetka palmová. Toto malé zvířátko je to, kterému vděčíme za to, že máme cibetkovou kávu. Bez ní by se totiž cibetková káva nedala vyrobit. Proč? Protože kávové bobulky, z kterých se cibetková káva vyrábí, musí předtím, než jsou dále zpracovány, projít trávicím traktem právě této cibetky. Tímto procesem dojde k fermentaci třešní a káva také získá jedinečnou chuť, kterou nelze žádným jiným způsobem získat. Cibetka je vlastně větší hlodavec, kterého najdeme nejenom v Evropě, ale především v Asii. Cibetka je specifická tím, že má mimořádně dobře vyvinutý čich.
Díky tomu je schopna objevit ty nejkvalitnější kávové třesně a pomocí těchto schopností je cibetková káva považována za jednu z nejkvalitnějších káv na světě. Kdo je gurmánem a milovníkem kávy, určitě by měl tuto kávu ochutnat alespoň jednou v životě. Už jen pro ten pocit, že jste mohli ochutnat tuto drahou a skvělou delikatesu. Je ovšem pravda, že lidé se shodují, že není příliš o co stát, co se týče chuti. Že existují mnohem lepší a lahodnější kávy. To ale záleží na chuťových buňkách každého z nás, a také samozřejmě na tom, jak kvalitní kávu pijete. Zrovna u cibetkové kávy je kvalita opravdu klíčová a na nekvalitní kávě si ani pochutnat nemůže.
Kvalita se odráží i na ceně. U nejkvalitnějších cibetkových káv zaplatíte za necelých 100 gramů i několik tisíc. Jdou samozřejmě sehnat i levnější varianty, které nemusí být vždy chuťově horší než tyto v této cenové hodnotě. Levnější je káva, kdy se cibetky chovají v zajetí na cibetkových farmách. Ale podmínky pro cibetky na takových farmách nejsou vůbec dobré. Jsou krmeny pouze kávovými bobulkami, a to pro ně nejsou přirozené, jelikož jsou od přírody masožravé. Navíc pak ztrácí pointu fakt, že káva je tak kvalitní z toho důvodu, že si cibetky vybírají jen ty nejkvalitnější kávové třešně.